Standard hellre än särart? Förutsägbarhet och (o)förståelse i svenska biståndsrelationer – en enkätstudie
Den här rapporten redovisar resultat från en enkätstudie genomförd 2023 av tillitsmönster i biståndets organisering. Enkäten fokuserar på tre typer av svenska biståndsorganisationer: civilsamhällesorganisationer, myndigheter och forsknings-organisationer, vilka alla vidareförmedlar svenskt offentligt bistånd till mottagare i utvecklingsländer. Mer specifikt har enkäten fokuserat på den upplevda tilliten i relationen mellan handläggare som representerar organisationer i givarrollen (Sida och ForumCiv) och handläggare som representerar organisationer i mottagarrollen (i den svenska kontexten).
Enkätstudien utgör en del av ett större forskningsprojekt som finansierats av det svenska Vetenskapsrådet. Detta övergripande projekts syfte är att studera hur mångfaldsmålen i den svenska så kallade multiaktörspolicyn efterlevs i praktiken: Är de uttryckta idealen om värdet av mångfald gällande organisatorisk särart ett upplevt mervärde också i praktiken? Är det organisations- och kontextspecifika någonting som stärker förtroendet mellan biståndsbyråkraterna eller orienterar de sig snarare efter en gemensam standard?
Enkätstudien togs fram baserad på tidigare forskning om interpersonellt förtroende/tillit samt författarnas egna fallstudier av hur tillit organiseras på det svenska biståndsfältet. Syftet har varit att studera tillitsmönster mellan givare och mottagare i biståndet och att särskilt undersöka om och i vilken utsträckning den organisatoriska särarten (hos givare från det civila samhället, myndigheter och forskningsorganisationer) upplevs förstärka – eller kanske snarast försvaga tilliten mellan parterna.